Hvordan vet vi når vi skal slutte og spise?
I følge studier tar det nærmere 20 minutter før kroppen og hjernen signaliserer metthet i forbindelse med et måltid. Det gjør at mange rekker å spise ganske mye mer enn de egentlig har behov for innen metthetsfølelsen oppstår.
Dessuten søker mennesker enkle måter å ta beslutninger på. Det er ikke spesielt praktisk å stoppe opp etter hver bit og kjenne etter om vi fortsatt er sultne, for så å bestemme om vi skal ta en bit til. Isteden blir det andre ting som gjør at vi tar beslutninger. Mange spiser ganske enkelt til tallerkenen er tom uten å kjenne så mye etter mens de spiser.
For å teste hvor viktig det vi ser med øynene er relativt det vi kan kjenne i form av metthet, er det utført en del ekstreme eksperiment. Blant annet har forsøkspersoner uvitende blitt servert suppe i tallerkner som kontinuerlig fylles på nedenfra, for å å se om de da spiser mer enn om de hadde hatt en vanlig tallerken.
De som fikk tallerkner som ble fyllt på underveis spiste betydelig mer suppe enn de med vanlige tallerkner. I gjennomsnitt spiste de hele 73% mer! Det kanskje merkeligste av alt var at de etterpå ikke bare mente de hadde spist omtrent like mye som fra en vanlig tallerken, men heller ikke anså at de var mettere enn de som hadde spist betydelig mindre.
For den som vil kontrollere eller redusere kaloriinntaket og vekten sin viser dette at porsjonsstørrelsen er viktig. Unngå å legge for mye på tallerkenen eller i matboksen ettersom du mest sannsynlig vil spise opp alt sammen. Forsøk å spise sakte og vær oppmerksom på kroppens signaler slik at metthet – eller mangel på sult – påvirker hvor mye du spiser.
Kilde: Wansink, Mindless Eating, Why We Eat More Than We Think, 2009.