Ved diabetes og fedmeoperasjon
Praktiske råd for LCD-diett ved diabetes type 2
Kosterstatninger kan brukes av personer med diabetes type 2 og overvekt/fedme (BMI over 27), men dette skal alltid skje i samråd med helsepersonell.
En av årsakene til kravet om at helsepersonell skal involveres, er at man i forbindelse med vektnedgang må være forberedt på å redusere eventuell medisinering. Dette gjelder hovedsakelig for diabetesbehandling med insulin- og tabletter, men også for blodtrykks- og kolestrolsenkende legemidler. Behovet for å justere dosen av diabetesmedisinen kan oppstå etter bare noen få dager med kost- og måltidserstatninger, og dette bør alltid gjøres i samråd med lege.
For å erstatte vanlig mat med kosterstatninger er det også viktig som type 2-diabetiker å være godt informert av lege, diabetessykepleier og ernæringsfysiolog om sammenhengen mellom insulindoser og kaloriinntak. Man må kunne måle blodsukker og justere dosen selv om nødvendig.
Dersom medisinene er godt tilpasset fra begynnelsen, kan det være hensiktsmessig å følge et strengt regime fra starten av, slik at man med en gang erstatter alle måltider med kosterstatning. Behandlingen kan også utformes slik at man gradvis går fra spise vanlig mat til kun kosterstatning.
Hvorfor ikke kosterstatning ved diabetes type 1?
Type 1-diabetikere bør normalt ikke erstatte all vanlig mat med kosterstatning. Ved diabetes type 1 er det mangel på kroppens eget insulin, noe som gjør at insulindosene kontinuerlig må tilpasses det aktuelle kaloriinntaket. Å gjøre denne tilpasningen i forbindelse med bruk av kun kosterstatninger vil være veldig vanskelig og det blir dermed en risikabel behandlingsmåte. Om det skulle være aktuelt vil det kreve meget tett kontakt med helsevesenet.
Forberedelser før fedmeoperasjon
Kostholdsveiledningen før operasjonen kan variere mellom ulike sykehus og klinikker, men det er vanlig med et strengt regime med kun kosterstatning. Selv om næringsbehovet dekkes av fire poser Modifast LCD-kosterstatning om dagen, kan flere poser foreskrives i begynnelsen.
Praktiske råd for preoperativ LCD-diett, før operasjon
LCD kosterstatninger skal fordeles jevnt i løpet av dagen, frokost, lunsj, middag, kvelds og eventuelt mellommåltider
Drikk ekstra mye, minst 2-2,5 liter per dag, energifri drikke som for eksempel vann, lettsaft, te eller kaffe.
Om det oppstår problemer med forstoppelse (noe som ikke er en vanlig bivirkning, men kan forekomme ettersom fiberinnholdet i kosterstatninger er relativt lavt) er det viktig å drikke tilstrekkelig med væske og være fysisk aktiv. Avkok av linfrø kan anbefales eller legen din kan foreskrive bulkpreparater. Man kan også prøve fibertilskudd. Spør legen din hva som gjelder for deg.
Prøv å være fysisk aktiv. Det er bra å bevege seg. Fysisk aktivitet som gåturer, sykling, svømming, gruppetrening eller andre aktiviteter pleier å anbefales.
Ved spørsmål, kontakt alltid klinikken din for individuelle råd.
Oppfølging og råd etter fedmeoperasjon
Kostholdsveiledning etter operasjon kan variere mellom ulike klinikker og sykehus, og mellom ulike typer inngrep. Kostholdet trappes vanligvis opp stegvis, fra flytende kosthold til myk eller most mat, og videre til et normalt kosthold med sunne matvarevalg der protein utgjør en sentral del i balanse med karbohydrater og grønnsaker. Porsjonsstørrelsene er små, noe som øker betydningen av å spise næringsrik og velbalansert mat. Det er viktig at man følger veiledningen fra sitt sykehus.
Den første tiden etter operasjonen er matvarene i kostholdet begrenset. Fordi porsjonsstørrelsene er små kan det være nødvendig med ekstra tilskudd av næring og også et proteintilskudd de første 1-2 månedene for å minimere tap av muskelmasse. Da kan LCD kosterstatninger brukes som en trygg og enkel måte å styrke næringsinntaket og øke proteinmengden.
Praktiske råd etter operasjonen
I perioden med et flytende kosthold kan LCD kosterstatninger, 4 poser per dag, brukes.
1-2 LCD kosterstatning per dag kan komplettere perioden med flytende, alternativt myk og lettyggelig mat. For å minske risikoen for dumping skal kosterstatninger inntas i mindre mengder av gangen, for eksempel deles opp i to porsjoner.
LCD kosterstatninger kan også brukes som et tillegg til den vanlige maten i en lengre periode for å styrke næringsinntaket, mest som mellommåltider og om man får i seg veldig små porsjoner.
Målet er å til slutt finne gode kostholdsvaner og vanlige matvarer man trives med og som man kan holde på i fremtiden. Rådfør deg med ernæringsfysiologen din og klinikken om valgmuligheter og hvilke kostholdsråd som passer for akkurat deg.
For å få til en livsstilsendring med adferdsendring og sunne mat- og mosjonsvaner, kan man trenge behandling fra ernæringsfysiolog, psykolog, psykoterapeut, adferdsspesialist, livsstilssykepleier og/eller fysioterapeut. Be om den hjelpen og støtten du trenger og som passer for deg.
Har du bekymringer eller spørsmål? Kontakt legen din som kjenner din medisinske historie best, og en ernæringsfysiolog når det gjelder spørsmål om kosthold for individuelle råd.