Tips om mat etter trening
Maten man spiser etter trening hjelper til med å gjenopprette kroppens energireserver, samt reparere og bygge opp kroppen (først og fremst musklene).
Etter kondisjonstrening er det først og fremst kroppens lager av karbohydrater i musklene man vil fylle på. Eliteidrettsutøvere gjør dette gjennom å spise store mengder karbohydrater, noe som gjør at kaloriinntaket blir høyt.
De som vil ned i vekt må nøye seg med de mengdene karbohydrater som finnes i mindre mengder potet, rotfrukter, ris og pasta som inngår i hovedmåltidene eller brød/knekkebrød og frukt/bær som finnes i mellommåltider og frokost. Treningen kan fortsatt gå veldig bra selv om man ikke fyller opp karbohydratlagrene som en eliteidrettsutøver.
For å reparere og bygge opp musklene etter styrketrening kreves det ca 20-30g protein per måltid. Det kan derfor være positivt å ha litt ekstra fokus på proteininnholdet i matvarene. Nedenfor er en liste over porsjonsstørrelser av passende proteinholdige matvarer som inneholder tilsvarende 20g protein av høy kvalitet.
En porsjon bør være med i minst 4 måltider per dag, som hovedmåltid eller mellommåltid. Det er bra om minst 2 av disse måltidene kommer etter dagens trening. Man kan selvsagt kombinere 2 halve porsjoner i samme måltid for mer variasjon. Modifast LCD regnes her som litt mer enn en halv porsjon protein.
- Cottage cheese/kesam 150g
- Mager ost (10-17%) 60-70g
- Lettmelk 6dl
- Eggehvite 5-6stk (200g)
- Egg 3stk
- Magert kjøtt 100-120g
- Magert kjøttpålegg 100g
- Reker/tunfisk 100g
- Fisk 120g
- Proteinpulver (80%) 25g
- Bønner/linser kokte 300-400g
- Tofu 350g